Pazar 24 Muharrem 1447 - 20 Temmuz 2025
Türkçe

Eğer irtidat edip evlenirlerse ve sonra kocası hanımından önce Müslüman olursa, nikâhlarını yenilemeleri gerekir mi?

Soru

Evlenmeden önce kocamla tanıştığımda ikimiz de Müslümandık. Ancak biz ( Allah beni bunun için affetsin) tanıştıktan kısa bir süre sonra İslam'dan çıktık. Sonra İngiliz kanunlarına göre evlendik. İslami olmayan bir düğün töreni yaptık (o zamanlar gayrimüslim olduğumuz için). İki yıl sonra kocam tekrar İslam'a döndü. Bu olaydan sonra birkaç ay boyunca küfür içinde kaldım. Ama Allah'a hamd olsun sonunda bende yeniden Müslüman oldum. Şimdi soru şu: Evliliğimiz geçerli mi? Eğer değilse, ne yapmamız gerekir? Şunu da bilin ki etrafımızdaki herkes evlendiğimizi ve geniş katılımlı bir nikah töreni yaptığımızı biliyor. Ancak sorun şuydu ki, dediğim gibi biz gayrimüslimdik ve evliliğimiz İslam hukukuna göre değil İngiliz yasalarına göreydi.

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Eğer iki mürted İslam'a dönerse, evlilikleri geçerli sayılır. Bu aslen kafir olan karı kocanın evliliğinin geçerli sayılması gibidir. Bu konu (118752) sayılı sorunun cevabında açıklanmıştır.

Eşlerden biri Müslüman olur ve diğer eşin Müslümanlığı kadının iddeti bitene kadar gecikirse: Çoğu âlime göre nikâhın yenilenmesi gerekir.

İbn Kudame r.h şöyle der: “Eşlerden biri Müslüman olur ve diğeri kadının iddet süresi bitene kadar Müslüman olmazsa, bütün âlimlerin görüşüne göre nikâh bozulur. İbn Abdulber şöyle demiştir: Âlimler bu konuda ihtilaf etmemişlerdir, yalnızca Nahaî'den gelen farklı bir rivayet vardır. Nahaî bu görüşünde alimlerin genel görüşünden ayrılmıştır ve bu görüşünde kimse ona tabi olmamıştır. Nahaî iddiasına göre, kadının irtidadı uzun zaman sürse bile kadın kocasına döner (nikah gerekmez). Nuhaî’nin dayandığı delili ise İbn Abbas'ın rivayet ettiğine göre Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Zeyneb'i ilk nikâhı ile kocası Ebul As'a geri döndürdüğü hadisi şeriftir. (Bu hadis Ebu Davud tarafından rivayet edilmiştir. Ahmed bu hadisi delil olarak kullanmıştır.) Nahaî’ye denildi ki: Onu yeni bir nikâhla iade ettiği rivayet edilmedi mi? Nahaî şöyle dedi: Kaynağı yoktur. Yine İslam'a girmesi ile ona geri dönmesi arasında sekiz yıl olduğu söylenir.(El-Muğnî 7/188)

Bazı âlimler, iddet süresi dolmuş olsa bile nikâhın bozulmayacağı görüşünü tercih etmişlerdir. Eşler iddetin bitiminden sonra birbirlerine dönmeyi kabul ederlerse dönebilirler. Nikah akdinin yenilenmesine gerek yoktur.

Bu görüş Şeyhülislam İbn-i Teymiyye, öğrencisi İbn-i Kayyım ve Şeyh İbn-i Useymin tarafından tercih edilmiştir. Allah onlara rahmet etsin.

Bunlar delil olarak Ebul-As'ın yukarıdaki hadisini ve sünnette iddetin sona ermesi için bir sınır belirtilmemesini zikretmişlerdir. (Eş-Şerhu’l-Mumti 12/245 - 248).

Bu görüşe göre, önceki nikahınız geçerlidir ve nikahı yenilemeye gerek yoktur.

Yüce Allah'tan sizi tüm hayırlara muvaffak kılmasını dileriz.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi