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227 - Performing aqeeqah for oneself and older children, and borrowing

for it

the question

Assalam'alaicum wa rahmatoullahi wa barakatouh

I heard a muslim brother and a imam saying that:

a) People who have children and embrace islam should make a 'aqiqa for them (the children), no

matter how old they are and also one for themselves because their non-muslim parents did not

make one for them;

b) Making a 'aqiqa is so important that if one doesn't have the money to make it, he should borrow

that money.

However, they didn't give any references to prove what they said. What is the truth?

Detailed answer

Praise be to Allah.

wa aliaikum us-salaam wa-rahmat ullaahi wa-barakaatuh.

al-hamdu lillaah.

(a) Jumhoor al-ulemaa' (vast majority of the scholars) agree that the aqeeqa is a sunnah

mustahabbah for those who are capable of doing it and can afford it. Among its benefits are

breaking the influence of the shaitaan on the new-born. It is also permissible for a Muslim to make

an aqeeqah for himself if his parents did not perform it for him. Similarly, he can do it for his

children even if it is after many years if he didn't do it when they were young.

Refer to the book "Tuhfat ul-Mawdood bi-Ahkaam il-Mawlood" by Imam Ibn ul-Qayyim, Chapter 6:

"The Aqeeqah and its Rulings", Part 19: "The Ruling for One Whose Parents Did Not Perform an

Aqeeqah--Should He Perform one on His Own Behalf?" for more details. It is mentioned there that

Ismaa'il ibn Sa'eed al-Shaalanji asked (Imam) Ahmed regarding a man whose father informed him
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that he did not perform an aqeeqah on his behalf--should he perform it on his own behalf? He said,

"That is the father's duty." ...

and it was said, "Should one perform an aqeeqah on his own behalf as an adult?" ... and I saw that

it is preferrable if an aqeeqah was not performed as a child then it should be performed as an

adult, and (Imam Ahmed) said:

"If someone does that I would not discourage it or regard it as reprehensible."

(b) It is not mandatory for a person to take a loan in order to spend on an aqeeqah. However, if he

does it then it would be considered commendable as per Imam Ahmed's opinion. It was related by

Abi il-Harith that he asked Abu Abdullah regarding one who doesn't have enough to perform an

aqeeqah; Imam Ahmed said,

"If he borrowed for it I hope Allaah would reward and provide for him by virtue that he has

observed a sunnah."

Refer to "Tuhfat il-Mawdood," same chapter, Part 11: "Regarding Borrowing for an Aqeeqah and its

Rulings and Benefits."


