Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Süs Amaçlı Caminin Maketini Yapmanın Hükmü

23-07-2025

Soru 278313

Süs amaçlı Cami maketini yapmanın hükmü nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Cansız nesnelerin maketlerini yapımına ilişkin temel ilke, caiz olmasıdır. Ancak bunun, Kâbe veya Mescid-i Nebevi gibi saygı duyulan bir şeyin maketi olmaması gerekir. Aksi takdirde onunla tuvalete girmek vb. davranışlarla saygısızlık yapılmasına maruz bırakılabilir, cahil kimselerin onun etrafında tavaf etmeleri veya teberrük etmelerine neden olabilir ki bu da haramdır.

Bu sebeple bazı alimler; daha önce (192043) numaralı soruya verilen cevapta açıkladıkları üzere, Kâbe'nin maketini yapmanın haram olduğunu savunurlar.

Daimi Fetva Komitenin İkinci Grup Fetvalarında (1/323), Kâbe ve Yeşil Kubbe'nin maketlerinin "madalyon" şeklinde yapılması hususunda şunlar ifade edilmiştir:

Kutsal Kabe'nin veya Peygamber'in, Allah ona salat ve selam etsin, kabrinin üzerindeki kubbenin bir modelini üretmek veya bunları ticaretini yapmak caiz değildir. Çünkü bunları üretmek, ticaretini yapmak ve bunları işlemek kaçınılması gereken haramlara götürür, oysa onlara giden her kapının kapatılması gerekir.

(Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz - Abdul Aziz Al El Şeyh - Abdullah bin Ğadyan - Salih El Favzan - Bekir Ebu Zeyd)

Şayet mescidin maketi, bir masa veya benzeri bir şeyin üzerine konulur ve herhangi bir saygısızlığa  neden olmuyor ve cahillerin bağlanmasına neden olmuyorsa, o zaman temel ilke gereğince bunun sakıncası yoktur.

Eğer bu konu, israf ve savurganlığa neden olursa ise yasaklanır. Çünkü bize, savurganlık ve israf yasaklanmıştır. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (En’am/141)

Başka bir ayette şöyle dedi:  “Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Zira böylesine saçıp savuranlar şeytanların dostlarıdırlar. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.” (İsra/26, 27)

El-Menawi, “Fayd al-Qadir” (1/50) adlı eserinde şöyle demiştir: “İsraf, gerekli yerde gerektiğinden fazla harcama yapmaktır. Tebzir ise gerekli olmayan hususlarda harcama yapmaktır.”

Muğire bin Şu'be' r.a’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ; size Annelere itaatsizliği,

kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi ve vermeyip istemeyi size haram kılmıştır; dedi kodu yapmayı, çok soru sormayı ve malı israf etmeyi de mekruh kılmıştır.” (Buhari 2408, Muslim 593) En iyisini Allah bilir.

Yerilen Ahlak
İslam soru-cevap sitesinde göster