Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Gelin için damat tarafından verilecek mehir miktarını kim belirler? Mehir ne kadar olmalıdır? Mehir verilmeden yapılan bir nikâh geçerli olur mu?
Allah’a hamd olsun.
Mehir, İslam hukukunda kadına verilen mali bir haktır ve onun miktarını belirleme yetkisi kadın ve onun velisine aittir. Eğer kadınla velisi mehir miktarında ihtilafa düşerse, fıkıh âlimlerinin beyanına göre hakem, “mehr-i misil” (kadının dengi olan kadınlara verilen mehir) olur.
Eğer kadın mehr-i misil miktarına razı olur da veli daha fazlasını isterse, velinin bu talebi dikkate alınmaz.
Tersine, veli mehr-i misil miktarını ister, kadın ise daha azına razı olursa, bu durumda velinin görüşü geçerli olur. Detaylı bilgi için (224378) numaralı soruya bakınız.
Mehirin miktarı için İslam'da alt veya üst sınır tayin edilmemiştir. Mehir, tarafların karşılıklı rızasıyla ister az olsun ister çok, kararlaştırılabilir.
Ancak sünnete uygun olan, mehirin ağırlaştırılmadan, kolaylaştırılmasıdır. Bu, Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in uygulamasıyla sabittir.
Nikâh akdinde mehir bulunması esasen şarttır. Taraflar arasında mehir miktarı belirlendikten sonra, bu mehir kadının kişisel hakkı hâline gelir.
Kadının velisi, bu mehirden kadının rızası olmaksızın hiçbir şekilde bir pay alamaz.
Nikâh akdinden sonra, kadın reşit ve akıl baliğ ise, mehrin tamamını veya bir kısmını kocasına bağışlayabilir.
Eğer hiçbir mehir belirtilmeden nikâh kıyılmışsa, bu nikâh geçerlidir; ancak bu durumda kadına, emsali kadınların aldığı mehir miktarına göre "mehr-i misil" hakkı doğar.
En doğrusunu Allah bilir.